Toen ik met mijn carrière in de verkoop begon, dacht ik er nooit aan om e-mailsjablonen voor verkoop te gebruiken. Ik zou mijn werkdagen doorlopen: bellen, afspraken bevestigen, bedrijfsupdates scannen. Toen ik vervolgens een e-mail naar een van mijn prospects moest sturen, zou mijn momentum tot stilstand komen. Ik staarde naar mijn scherm en vroeg me af: "Oké, hoe schrijf ik dit?"

Toen al wist ik dat e-mailmarketing in de verkoop een lastige zaak is. Een e-mail is tenslotte slechts een eenmalige uitbarsting van informatie in de hoop op een antwoord. En, zoals ik snel heb geleerd, worden de meeste marketing-e-mails van verkoopteams genegeerd. E-mailmarketing is echter nog steeds een waardevolle verkoopstrategie. Met sommige vooruitzichten is dit praktisch de enige manier om communicatie tot stand te brengen.

 

Waarom e-mailsjablonen voor verkoop zo effectief zijn

Een goede e-mail voor verkoop moet de juiste toon zetten, de essentiële informatie overbrengen en rekening houden met waar de potentiële klant zich bevindt. Het belangrijkste is dat het gelezen moet worden.

Toen ik jonger was, legden mijn e-mails alles uit, bestreken alle hoeken en probeerde ik mijn zinnen in Pulitzer-proza ​​te veranderen. Ik kreeg bijna nooit een reactie. Gaandeweg leerde ik het kort en bondig te houden. Maar ik besteedde nog steeds te veel tijd aan het staren naar een lege pagina, in een poging de beste verkoop-e-mails te schrijven die mijn klanten ooit hadden gezien.

"Ontvangers beslissen binnen 0-3 seconden of een mail hun aandacht verdient"

- US Consumer Device Preference Report, Q3 2015

Nu gebruik ik een veel effectievere strategie: e-mailsjablonen voor verkoop. Dit zijn in wezen kopieën van vervolg-e-mails die ik heb verzonden en die hebben gewerkt. Na verloop van tijd heb ik ze georganiseerd. Dus in plaats van het wiel voor elke potentiële klant opnieuw uit te vinden, stel ik eenvoudig een van mijn sjablonen voor de situatie bij de hand.

Met de komst van geautomatiseerde verkoop en marketingplatforms zoals SharpSpring, e-mailsjablonen voor verkoop helpen u bij het beheren en versnellen van de voortgang van uw prospect via de verkooptrechter. En omdat het grootste deel van het schrijven al is voltooid, hebt u tijd om een ​​persoonlijke, menselijke toets toe te voegen. Om je op weg te helpen, heb ik een handvol sjablonen voor verkoop-e-mails toegevoegd die voor mij hebben gewerkt, in verschillende bedrijfstakken en klanten. Ik heb ook mijn gedachten opgenomen over waarom ze werken ... en een paar valkuilen om in gedachten te houden.

E-mailsjabloon 1: Follow-up van het eerste contact

In dit voorbeeld staat de prospect aan het begin van de verkooptrechter. Je weet dat ze geïnteresseerd zijn in wat je verkoopt, en ze hebben al een keer contact gelegd. Uw doel is om de volgende vergadering te bevestigen en een klein "cadeautje" te sturen. Het kan zoiets kleins zijn als een pdf-bron of een korting van 5%.

Waarom een ​​cadeau? U wilt uw waarde tonen aan de prospect. Zoals ik al zei, is e-mailmarketing in de verkoop alleen effectief wanneer mensen je e-mails daadwerkelijk openen. Geef prospects een reden om te klikken, vanaf het begin van uw relatie.

——————————

Onderwerp: uw zorgen over [een van de uitdagingen van uw prospect]

Lichaam: Hallo [naam van de prospect],

Ik hoop dat je ons gesprek net zo interessant vond als ik.

Door de problemen rond [de uitdagingen van de prospect] te benoemen, heb je interessante nieuwe mogelijkheden geopend voor het hele team van [het bedrijf van de prospect]. Ik weet zeker dat wij jullie hierbij kunnen helpen.

Voor de volgende vergadering heb ik Lisa gevraagd ons voorbeelden te tonen van [de uitdagingen] van enkele andere klanten die hun kosten aanzienlijk hebben verlaagd. [Dit is het "geschenk".]

In de bijlage vind je meer informatie over [je eigen bedrijf] en [jullie oplossingen].

Neem gerust contact op als je nog vragen hebt.

 

Ik zie uit naar onze volgende ontmoeting op [plaats, datum en tijd].

[ondertekening]

——————————

De onderwerpregel zou een grote uitdaging voor de prospect moeten zijn. Je wilt niet al te alarmerend zijn, maar als je je werk goed hebt gedaan, is het iets waar de prospect echt om geeft. Dit doet twee dingen: het laat de prospect de e-mail openen en het laat zien dat je hebt geluisterd.

Kijk nogmaals naar de laatste regel van die e-mail. Ik gebruik de term 'vergadering' of 'afspraak' meestal niet. Vroeg in mijn carrière vertelde een mentor me dat niemand naar vergaderingen en afspraken wil gaan. Maar ze willen wel horen over oplossingen voor hun problemen. Ik weet niet zeker of dat er echt toe doet, maar het is me bijgebleven.

E-mailsjabloon 2: Na een salescall

Dit is een sjabloon voor de eerste e-mail na een eerste oproep. In dit voorbeeld bevinden we ons ergens in het gedeelte 'Bewustzijn' voor 'Overweging' van de verkooptrechter, dus we moeten het proces voortzetten.

Deze e-mail bevat de basisvereisten: bevestig het volgende geplande contact (gevolgd door een agenda-uitnodiging over een dag of twee) en bevestig belangrijke ideeën en uitdagingen die u tijdens de oproep hebt besproken. Vergeet niet - in sales e-mailmarketing is het het beste om kort en bondig te zijn.

——————————

Onderwerp: Geweldig u te ontmoeten, [Naam van de prospect]

Lichaam: Hallo [naam van de prospect],

Hartelijk dank voor je beschrijving van [de rol van de prospect] bij [het bedrijf van de prospect].

Nu begrijp ik beter met welke uitdagingen jullie te maken hebben bij het omgaan met [de uitdagingen of problemen van de prospect]. Het mooie is dat onze [naam van je product of dienst] nu juist bedoeld is om een antwoord te bieden op [de eerder besproken obstakels].

Ik zie uit naar onze volgende bespreking op [plaats, datum en tijd].

[ondertekening]

——————————

Merk op dat ik de naam van de prospect in de onderwerpregel zet. Ik doe dit niet altijd, maar, als ik bijzonder enthousiast ben om een ​​afspraak opnieuw te bevestigen en de betrokkenheid van de prospect te vergrendelen, is het waarschijnlijker dat het gebruik van zijn naam de e-mail opent.

Gebruik deze tactiek gewoon niet te veel. Het kan vervelend worden. Afhankelijk van de stem van uw merk, kunt u de naam van de prospect meer of minder vaak gebruiken. Maar u moet gevoelig zijn voor hoe individuele prospects reageren: lijken ze formeel? Vriendelijk? Gereserveerd?

"Met gepersonaliseerde onderwerpregels wordt de kans 41.8% groter dat e-mails over producten en diensten voor consumenten worden geopend".

- MarketingSherpa

Ik probeer alinea's kort te houden, zelden meer dan twee zinnen. Dit zorgt voor een sneller lezen, vooral nu de meeste e-mails op mobiele apparaten worden gelezen. Een alinea met normale grootte kan op een handheldscherm lijken op een roman.

Verkoop- en marketingautomatisering voor bureaus

E-mailsjabloon 3: Na het inspreken van een voicemail

Deze sjabloon is bedoeld voor die momenten waarop uw prospect gewoon niet zal reageren. Met andere woorden, ze zitten vast in de verkooptrechter. Dit kan op elk moment in het verkoopproces gebeuren.

Het kan niets anders betekenen dan dat de prospect bezig is met belangrijkere zaken. (Een onredelijke positie, ik weet het.) Of je kunt slachtoffer worden van tijdzoneverschillen.

Een minder gelukkige mogelijkheid is dat de omstandigheden bij het bedrijf van de prospect zijn veranderd. In het slechtste geval? De prospect heeft bezorgdheid of bezwaar tegen uw product - en zij delen het niet met u. Het is tijd voor enkele indringende vragen.

——————————

Onderwerp: heb net een bericht achtergelaten

Lichaam: Hallo [naam van de prospect],

Ik kreeg je net niet te spreken, daarom wilde ik ook nog even per e-mail iets van me laten horen.

Je kunt me altijd mailen of bellen wanneer je daar tijd voor hebt. Of laten we een tijd afspreken die jou goed uitkomt.

Hartelijk dank,

[ondertekening]

——————————

Het dubbele geluid van een gesproken bericht gevolgd door een e-mail is zeer effectief zolang het niet overdreven is. Van sommige van mijn collega's is bekend dat ze een prospect verdrievoudigen en zelfs verviervoudigen door ze te raken met tekst, LinkedIn, als Facebook. Dit loopt echter een groot risico om het vooruitzicht te vervreemden. U probeert verbinding te maken, niet om uw potentiële klanten te verbergen.

Je moet geduldig, volhardend en professioneel zijn. Stilte aan de andere kant kan frustrerend zijn, maar op dit punt moet je naar een serieuze leermodus gaan. Heb je iets belangrijks gemist over het vooruitzicht? Is er ergens een fout in uw eigen strategie? Wanneer je het contact herstelt, begin dan met luisteren naar de prospect over waar het mis is gegaan.

"63% van de personen die vandaag informatie over uw bedrijf opvragen, gaan pas na meer dan drie maanden tot aanschaf over. En 20% heeft meer dan twaalf maanden nodig voor de aankoopbeslissing".

- Marketing Donut

Nog een laatste opmerking, als je dat nog niet weet. Probeer de prospect niet per e-mail te sluiten voor iets anders dan een afspraak. Het werkt bijna nooit. Verkoop-e-mailmarketing is een manier om contact en interesse te vestigen bij de prospect. Dat gezegd hebbende, heb je een telefoontje of persoonlijk contact nodig om je de laatste mijl te brengen.

E-mailsjabloon 4: De laatste wanhoopspoging

Sommige mensen noemen dit de "Break-Up Email" of zelfs de "BLANK of Get Off the Pot" e-mail. Ik noem het graag 'Wees gegroet Maria' omdat het je laatste beste kans is om dingen open te breken. En net als een Gegroet-pas, als het werkt, is het prachtig.

Deze sjabloon kan zijn voor een prospect die vastzit in elke fase van de verkooptrechter en die daar al uitzonderlijk lang vastzit.

Hier is een versie. Het is beleefd en humoristisch, maar legt het botweg op het spel.

——————————

Onderwerp: Tjonge, word ik irritant!

Lichaam: Hallo [naam van de prospect],

Ik heb al een heleboel berichten achtergelaten, en daar begin ik me een beetje schuldig over te voelen.

Ik vermoed dat ik nog niets van je heb gehoord om een van de volgende redenen:

    • Er is geen sprake van dat je [mijn product- / servicenaam] een kans geeft,
    • Je bent eigenlijk van plan om heel snel contact met me op te nemen, of
    • Je bent per ongeluk opgesloten in een kelderberging en het enige entertainment is een kapotte CD-speler die alleen Wrecking Ball van Miley Cyrus kan spelen.

Als het de tweede of de derde optie is, laat het me dan weten!

Hartelijk dank,

[ondertekening]

——————————

Er zit duidelijk een risico in deze strategie. Ten eerste kan het vooruitzicht Wrecking Ball van Miley Cyrus erg leuk vinden. (Veel mensen doen dat. Ik denk dat.) Ze zullen je briljante humor misschien niet waarderen, of je zou ze op het verkeerde moment kunnen vangen. Het wordt niet voor niets een 'weesgegroet' genoemd.

Hier is een andere versie die ik heb gezien maar niet heb geprobeerd. Het is een kruising tussen "Ik hou niet meer van je" en "Je gaat het missen."

——————————

Onderwerp: Verzoek om uw klantbestand te sluiten

Lichaam: Hallo [naam van de prospect],

Ik hoop dat alles in orde is.

Van tijd tot tijd sluit [naam van eigen bedrijf] oude klantdossiers af, zodat onze gegevens actueel blijven en wij efficiënter kunnen werken. Dit gebeurt meestal wanneer een potentiële klant niet langer actief belangstelling toont voor onze diensten.

Als het voor jullie geen bezwaar is, wil ik graag dit dossier sluiten.

Indien jullie nog wel belangstelling hebben, laat dan gerust even weten wanneer we onze communicatie weer kunnen hervatten.

In ieder geval bedankt voor de getoonde belangstelling.

Vriendelijke groeten,

[ondertekening]

——————————

Aanpassen, hergebruiken en periodiek verversen

Blijf niet te dicht bij een van deze verkoop-e-mailsjablonen. Elk bedrijf en elke verkoper is anders en elk product en elke service heeft zijn unieke klantenprofiel.

Om je een winnende e-mail te schrijven, probeer je je voor te stellen dat je klant door hun e-mailwachtrij klikt. Het eerste wat ze zullen zien is het onderwerp. Het moet logisch zijn gezien waar ze zich bevinden in termen van het verkoopproces en hun relatie met jou. Het zou bijvoorbeeld geen grapje moeten zijn als hun gesprekken met jou formeel zijn geweest.

Het maken van de beste verkoop-e-mails voor uw prospects is eigenlijk een geweldige manier om uw eigen begrip te meten van wie ze zijn en wat ze nodig hebben. En hoe beter u uw prospects begrijpt, des te sneller ze worden omgezet in tevreden klanten.

Veel plezier met e-mailen!

Verkoop- en marketingautomatisering voor bureaus

AUTEUR
Kim Anchors